map[]

120 Franse artsen/specialisten op de bres voor de e-sigaret

Bron: http://www.bfmtv.com/societe/tabac-appel-de-120-medecins-en-faveur-de-la-cigarette-electronique-925662.html

Vertaald door Marianne op het dampforum (http://dampforum.nu/)

Honderdtwintig gezondheidswerkers, waaronder artsen, longartsen, tabacologen, verslavingsdeskundigen en oncologen, hebben woensdag een oproep gedaan voor vermindering van de risico’s van roken door het ondersteunen van de elektronische sigaret. 

“Roken is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare dood in Frankrijk en Europa” schrijven de ondertekenaars van de oproep, die verklaren de conclusies te ondersteunen van het verslag van Public Health England, agentschap van het ministerie van gezondheid, gepubliceerd in augustus jongstleden, volgens welk verslag dampen 95% minder schadelijk is dan roken.

Met dit in gedachten en dat van de (relatieve) veiligheid voor rokers en niet-rokers, beveelt het rapport aan: de bevordering van de e-sigaret aan het grote publiek en de medische professie om het gebruik te ontwikkelen, benadrukt de oproep.

Deze strategie van risicobeperking via de e-sigaret samen met een beleid van hoge tabaksprijzen, slaagt in het Verenigd Koninkrijk, waar het percentage volwassen rokers dalende is tot onder de 18%. In Frankrijk rookt een derde van de volwassen bevolking en de tabak doodt daarvan jaarlijks 78.000 mensen.

In Frankrijk denkt 2/3 van de rokers dat de e-sigaret gevaarlijker is dan tabak, tegen 1/3 in Groot-Brittannië, cijfers, volgens deze tekst, ter illustratie van een “verschil tussen twee politieke visies” van deze landen. 

De oproep is woensdag gepubliceerd ter gelegenheid van de eerste vergaderingen van de Vape in Frankrijk, georganiseerd in Parijs door de Fivape (Fédération interprofessionnelle de la vape) en Aiduce (onafhankelijke dampersvereniging) met het thema: “De Staat en de Anti-tabakverenigingen: het schandaal van de afwijzing van risicobeperking”. 

Dit proces werd in gang gezet op initiatief van Dr. Philippe Presles van SOS verslavingen. 

De ondertekenaars omvatten ondermeer: Drs. William Löwenstein, Anne Borgne, Alain Morel (verslavingsdeskundigen), Alain Pavie (hartchirurg), Marc Espié en Alain Livartowski (oncologen) en buitenlandse specialisten, met inbegrip van Amerikanen.

De regering is van plan om in sommige openbare gelegenheden de elektronische sigaret te verbieden en om reclame te beperken.

Lucy Scarlett Written by:

Lucy Scarlett is de motor achter deze website.

comments powered by Disqus